a100042_0603_wholecake.jpg

Fotografi av: Alan Benson

Hummingbird Cake är en södra specialitet som har fått rikstäckande uppmärksamhet. Vi antar att receptet är ett århundraden gammalt, men faktiskt går det tillbaka till 1978 och krediteras “Mrs L.H. Wiggins” från Greensboro, North Carolina. Tidiga versioner använde det som ett sätt att använda upp bananer men det är vad bananbröd är för.

ml603g02_0603_cream_cheese_frosting.jpg

Fotografi av: Alan Benson

Hummingbird kaka är prålig och läcker, men inte svår att göra. Det är en oljekaka, inget smör behövs. Oljan, tillsammans med ananas och banan i smeten, gör den till en extremt fuktig, ömt kaka. Kokosnöt bidrar till de rika, söta smakerna medan de hackade valnötterna eller pekannötterna i smeten tillför en skarp kontrast. Traditionellt en lagkaka, har denna populära smakkombination ses i muffinsform, som en Bundt, och även som ett mycket högt flerskiktshändelse. Vi föredrar fortfarande det klassiska tvåskiktet receptet. Eftersom kakan är gjord med ananas, banan, kokosnöt och nötter dominerar ingen smak. istället finns det en övergripande sötma som bäst kompenseras av en rik, fluffig Cream-Cheese Frosting.

a100042_0603_ht_dried.jpg

Fotografi av: Alan Benson
Torkade Ananas Blommor är vår favorit garnering

Frostning fyller skikten och täcker kakans topp och sidor och appliceras ofta med swoops och virvlar – texturen är allt här. Den sista handen? Vi går alltid med torkade ananasblommor eller med godis ananas. Andra versioner täcker kakans sidor i hackade rostade pekannötter eller stänk frosten med kokosflingor. Alla är gudomliga men vi gillar precis det överflödiga utseendet och den ljusa färgen som ananasen ger.

Och namnet? Vi vet inte säkert men har fått höra att det är en hum, ungefär som den lilla fågeln, som kommer från en nöjd kakevätare när de släpper en bit.

Baksida Hummingbird Cake – med den tropiska söta smaken är det det snabbaste sättet att undkomma vintern som vi vet.

Titta på hur man skapar en svag finish med frosting för Hummingbird Cake: